La CUP de Granollers demanarà explicacions al CatSalut i l'ICS per la supressió del servei de pediatria al CAP Vallès Oriental

La CUP de Granollers demanarà explicacions al Servei Català de la Salut i a l'Institut Català de la Salut després d'assabentar-se a través dels mitjans de comunicació de la supressió definitiva del servei de pediatria al CAP Vallès Oriental, situat al centre de la ciutat. Amb l'objectiu de poder mesurar l'abast i afectacions de la mesura, a CUP ha demanat una trobada amb els responsables del CatSalut i l'ICS a la ciutat, que ja està fixada per d'aquí a dues setmanes.

Aquesta mesura s'havia venut durant els últims mesos a les persones que portaven la mainada al CAP Vallès Oriental com a mesura «provisional» i que només duraria els mesos d'estiu quan en el fons era definitiva. Ja durant l'estiu la CUP va denunciar que es tractava d'una estratègia de gradualitat davant d'una mesura impopular que s'ha anat imposant per fases per evitar la massiva queixa de les persones usuàries. 

A conseqüència de la mesura, l'ICS està derivant a tots els infants al CAP Sant Miquel, situat un quilòmetre més al sud de la ciutat, deixant aquest servei bàsic força allunyat al veïnat de barris com la Font Verda, els Instituts, Ponent o Joan Prim-Centre. En les poques explicacions que s'han donat -de manera críptica a través dels mitjans- es parla de «concentració» com si es tractés d'una mesura positiva, quan no existeix cap augment d'equips de pediatria en el conjunt de la ciutat. 

Des de la CUP considerem aquesta mesura una estratègia per anar retallant serveis bàsics al conjunt de la població de la ciutat tot dificultant i posant impediments al dret a l'accés universal a una sanitat pública i gratuïta. De igual manera que es fa amb les llistes d'espera, amb aquests impediments es perjudica a les classes més desafavorides mentre es promou que molta gent opti per la sanitat privada, retroalimentant una roda que només beneficia als interessos de mútues i corporacions mèdiques. 

Aquest tipus de serveis essencials, i més quan es tracta d'una població tan vulnerable com els infants, han de quedar a prop d'on viu la població. La reducció de punts on s'ofereix servei de pediatria només fa que dificultar els desplaçaments, fomentar l'ús del vehicle privat i col·lapsar espais com el CAP Sant Miquel. En aquest sentit, ens preocupa el possible increment de ràtio de pediatres per habitant si no s'opta per cap reforç en matèria de personal d'aquest «equip unificat» de serveis de pediatra al CAP Sant Miquel: un equipament que es decideix saturar més mentre l'edifici del carrer Museu es veu cada dia que passa més infrautilitzat amb el doble d'espai. 

No entenem com es pretén deixar morir mica en mica un equipament com el CAP Vallès Oriental mentre des d'un govern municipal que es fa dir d'esquerres es dedica a fomentar a la ciutat l'activitat privada en diferents àmbits, inclòs el sanitari. Considerem que la «concentració» és reducció i retallades de serveis, ja que limita, dissuadeix i posa impediments a l'accés a la sanitat pública, gratuïta, de qualitat i universal. En la nostra lluita per aquests drets a una vida digna, lluitarem per revertir aquesta mesura així com la resta de retallades i entrada del capital privat i les seves lògiques als nostres centres sanitaris públics. 

 La reducció de punts on s'ofereix servei de pediatria només fa que dificultar els desplaçaments, fomentar l'ús del vehicle privat i col·lapsar espais com el CAP Sant Miquel. En aquest sentit, ens preocupa el possible increment de ràtio de pediatres per habitant si no s'opta per cap reforç en matèria de personal.